Jumppatuokio, jossa jumppaajat ovat omilla parvekkeillaan ja ohjaaja pihalla. Tässä on yksi versio poikkeustilan aikaisista ryhmäliikuntatunneista.
Imatralla kaupungin liikunnanohjaaja veti ensimmäisen parvekejumpan Kauppakadun vanhusten palvelutalon asukkaille keskiviikkona.
Parvekejumpan tavoitteena on saada liikettä koronaviruksen takia enimmäkseen kotona oleviin ikäihmisiin. Idea syntyi toisen imatralaisen palvelutalon pihalla järjestetystä yhteislaulutilaisuudesta.
– Siitä tuli mieleen, miksei voisi jumpatakin, erityisliikunnanohjaaja ja fysioterapeutti Kirsi Mäyrä Imatran kaupungilta kertoo.
Palvelutalo järjesti aiemmin yhteisissä tiloissa liikuntatuokioita ja muuta viriketoimintaa, mutta ne piti lopettaa poikkeustilan takia.
Noin vartin mittaiseen parvekejumppaan osallistui ensimmäisellä kerralla muutamia asukkaita. Ohjatun parvekejumpan voi pyytää Imatralla mille tahansa talolle, jossa asuu paljon vanhuksia.

Jumppahetkeä odottaneiden palvelutalon asukkaiden Mirjam Hauskan, Riitta Rahikaisen ja Raija Häyhän arkeen koronavirustilanne ei ole viriketoiminnan loppumista lukuunottamatta juurikaan vaikuttanut.
He pyrkivät pitämään itsensä vetreinä käymällä päivittäin kolmestaan lenkillä.
– Olemme myös usein kolmestaan jonkun huoneessa ja juttelemme, Mirjam Hauska kertoo päivien kulusta eristyksessä.
Kunnon heikkeneminen vaikuttaa kykyyn selviytyä arjessa
Poikkeustilan takia ikäihmisten suosimat ryhmäliikuntatunnit on peruttu ja liikuntapaikat sulkeneet ovensa koko maassa. Kotiin eristäytyminen vähentää vanhusten liikuntaa ja heikentää lihaskuntoa.
– Jo viikossa häviää 25–30 prosenttia lihasvoimaa ihan täydessä vuodelevossa, sanoo erityisliikunnanohjaaja ja fysioterapeutti Kirsi Mäyrä.
Lue lisää: Kotiin sulkeutuminen voi romahduttaa seniorin lihaskunnon jo viikossa – kunnat jakavat jumppaohjeita
Ihan täyteen vuodelepoon jokainen vanhus ei päädy. Liikunnan väheneminen kuitenkin heikentää kuntoa. Se taas voi vaikuttaa nopeastikin vanhuksen kykyyn selviytyä arjestaan.
– Lihaskatoon ei ole muuta hoitoa kuin liikunta, sanoo liikunnan toimialapäällikkö Katja Borodulin Ikäinstituutista.
Internet on poikkeustilan aikana alkanut pullistella erilaisista jumppavideoista, mutta vanhukselle netin käyttö ei ole välttämättä tuttua eikä luontevaa. Siksi jumppa on järjestettävä livenä.
Kunnissa eri puolilla Suomea onkin keksitty erilaisia tapoja saada ikäihmisiä liikkeelle. Samalla on huomoitu rajoitukset eli ihmisten on pidettävä etäisyyttä toisiinsa ja yli 70-vuotiaiden pysyttävä enimmäkseen kotona.
Tähän kuvioon parvekejumppa sopii hyvin.

Imatran ohella esimerkiksi Tampereella Nääsville-yhdistys järjestää parvekejumppia ryhmäkotien asukkaille. Hämeenlinnassa taloyhtiöt voivat tilata parvekejumpan vetäjän pihalleen kaupungilta.
Borodulin kertoo törmänneensä sosiaalisessa mediassa kuvaan, jossa liikunnanohjaaja istuu ulkona puutarhapöydän päälle asetetulla tuolilla ja vetää tuolijumppaa sisätiloissa oleville ihmisille.
– Se oli aika veikeän näköistä, Borodulin tuumaa.
Pihalta käsin ohjatut jumpat ovat Borodulin mukaan erittäin tervetulleita.
– Nyt koronatilanteen myötä myös normaali arjen aktiivisuus voi romahtaa, koska ei asioida enää apteekissa, kaupassa tai pankissa. Silloin jokapäiväinen jumppahetki on todella tärkeä.
Ulkoilua ei ole kielletty, joten ikäihmisten kannattaa ottaa se Borodulin mukaan osaksi arkirytmiä, kunhan välttelee isompia ihmisjoukkoja ja pitää riittävän pitkän etäisyyden muihin ihmisiin.
Monien ikäihmisten toimintakyky on kuitenkin heikentynyt niin, että ulkoilukin on vaikeaa.
– Silloin parvekejumppa vastaa ihmisten tarpeisiin saada jumppaa kotona. Se on myös sosiaalista, vaikka ohjaaja ei lähellä olekaan.
Liikunta tärkeää myös mielelle
Lihaskatoa ehkäistäkseen ikäihmisten pitäisi liikkua joka päivä. Liikunnan ei tarvitse olla kovin raskasta eikä pitkäkestoista.
– Pitkin päivää noustaan tuolilta ylös ja kuljetaan asunnossa. Jos vielä jumpataan niin aina parempi, toimialapäällikkö Katja Borodulin Ikäinstituutista sanoo.
Lihasten kannalta parasta olisi lihasvoimajumppa tai hiukan intensiteetiltään korkeampi liikunta. Siinä syke ja hengitysrytmi kiihtyvät hieman.
– Eli tietää tekevänsä. Mitä tehokkaampaa niin sitä parempi tulos.
Borodulin nostaa esiin vielä parvekejumpan vaikutuksen mielenvirkeydelle.
– Tämähän tuo uutta vaihtelua mielen hyvinvoinnille.
Yle ja Helsingin kaupunki kannustavat suomalaisia liikkumaan kotona koronaepidemian aikana. TV2:lla ja Yle Areenassa alkavat 6. huhtikuuta Jumppahetket, jotka on suunnattu erityisesti ikäihmisille sekä etätyöläisille.