Hallituksen tämänpäiväisessä koronakatsauksessa keskityttiin koulutukseen.
- Yle näytti tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
Jo maanantaina kerrottiin, että koulujen etäopetus jatkuu ainakin toukokuun 13. päivään saakka. Hallitus varautuu myös siihen, etteivät oppilaat palaa lainkaan lähiopetukseen enää tänä kevätlukukautena. Opetushallituksessa valmistellaan parhaillaan esimerkiksi ohjeistusta päättöarviointien suorittamiseen poikkeuksellisissa olosuhteissa.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) toi tiedotustilaisuudessa esiin huolen lapsista, joihin ei ole saatu lainkaan yhteyttä etäopetuksen aikana. Ministerin mukaan kouluissa toimivan oppilashuollon on järjestettävä heille tukea.
– Mikäli tilanne on niin vakava, ettei oppilaaseen saada yhteyttä, on koulun toimittava siten kuin tilanteessa, jossa lapsi ei ilmesty kouluun. Viime kädessä otetaan yhteyttä lastensuojeluun, Andersson sanoi.
Uutena linjauksena hallitus kertoi, että 1.-3. luokkalaisten lisäksi lähiopetukseen ovat oikeutettuja nyt myös perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat.
Valmistava opetus on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, joilla ei ole vielä riittävää kielitaitoa perusopetukseen osallistuakseen. Valmistavan opetuksen oppilaita on Suomessa noin 3 000.
Opintotuen ehtoja höllennetään poikkeusolojen vuoksi
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vakuutti, että myös ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa etäopetukseen siirtyminen on sujunut pääosin hyvin.
Poikkeusolot saattavat kuitenkin pidentää monien korkeakouluopintoja, sillä kaikkia kursseja ei ole mahdollista toteuttaa tämän kevään aikana. Ministerin mukaan tämä tullaan huomioimaan opintotukiasioissa.
– Opiskelijoiden ei tarvitse murehtia opintotuen loppumisesta koronaviruksen takia, Kosonen sanoi.
Opintotukea maksetaan poikkeusoloista huolimatta ja poikkeusolot ovat myös riittävä syy opintojen hidastumiselle. Opintotukikuukausien enimmäismäärää voidaan siten lisätä poikkeusolojen perusteella, eikä tukia peritä takaisin.
Ministerin mukaan turhia selvityspyyntöjä ja paperirumbaa pyritään välttämään.
Ministeriö pyrkii myös turvaamaan pääsykokeet ja opiskelijavalinnan parhaansa mukaan. Korkeakoulut järjestävät pääsykokeita toukokuun kahdella viimeisellä viikolla ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla.
Mikäli muutoksia tarvitaan, päätökset tulee tehdä Kososen mukaan huhtikuun puoleen väliin mennessä.
Seurasimme tässä tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:
Voit keskustella tästä jutusta huomiseen 3.4. klo 23 saakka.
Lue lisää:
Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta.
Opettajat taintumassa työtaakan alle – vanhemmat laittavat heitä tekemään töitä vuorokauden ympäri