MOSKOVA Eilen tiistaina Venäjällä kerrottiin, että Moskovan seudulla sijaitsevan Kommunarkan tartuntatautisairaalan johtavalla lääkärillä Denis Protsenkolla on koronavirus.
Vladimir Putin vieraili samaisessa sairaalassa viime viikolla. Riippumattomassa mediassa kaivettiin heti esiin kuvat, joissa Putin ja Protsenko kättelevät avokäsin toisiaan.
Kremlistä kiirehdittiin vakuuttamaan, että presidenttiä testataan säännöllisesti koronatartunnan varalta ja kaikki on kunnossa.
Viesti kuitenkin jätti ilmaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Putinin todellinen terveydentila on Venäjällä ollut jo vuosien ajan valtionsalaisuuteen verrattavissa oleva tieto.
Tänään keskiviikkoiltapäivänä presidentinhallinnosta kuitenkin kerrottiin, että Putin pitää nyt ensimmäistä kertaa kokouksen ministerien kanssa etäyhteyden välityksellä.
Koronatilanteen pahentuessa presidentti Putinin esiintyminen ei ole vakuuttanut.
Kun Putin vihdoin viime viikolla piti asiasta tv-puheen, hän keskittyi luettelemaan valtaosan ajasta nippelitietoa erilaisista kansalaisille ja yrityksille luvatuista taloudellisista tuista ja helpotuksista.
Putin myös julisti käytännössä kaikille venäläisille vapaaviikon koronatartuntojen hidastamiseksi. Vaikka hän suositteli ihmisiä pysymään kotonaan, ei viesti ollut tarpeeksi tiukka ja yksiselitteinen: Venäläiset alkoivat joukoin ostaa lentolippuja Sotšiin ylimääräisen lomaviikon viettämiseksi ja kutsua ystäviä kokoon grillikauden avaamiseksi.
Kaksi päivää puheen jälkeen presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov korjaili esimiehensä sanomisia. Peskovin mukaan presidentti tarkoittikin, että töitä tulee jatkaa etänä mahdollisuuksien mukaan.
Vladimir Putin on loistanut poissaolollaan viimeisten päivien ajan. Samalla vahvistettujen tartuntojen määrä on alkanut kasvaa roimasti myös Venäjällä.
Presidentin sijaan epidemiaa torjuvista järeistä toimista on julkisuudessa kertonut Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ja pääministeri Mihail Mišustin.

Moni myös ihmettelee, miksi entinen pääministeri ja aiemmin presidenttinä toiminut Dmitri Medvedev kääntyi kansalaisten puoleen ja julkaisi koronatilanteesta videoviestin sunnuntaina keskiyöllä. Uhan poikkeuksellista vakavuutta korostavaa viestiä on odotettu itse presidentiltä, eikä Venäjän turvallisuusneuvoston varajohtajana työskentelevältä Medvedeviltä.
Venäjän järjestelmässä kaikki valta on keskitetty Vladimir Putinille. Presidentti on tavallisesti päivittäin läsnä kansalaisten arjessa, kun hänen toimiaan näytetään jatkuvasti maan mediassa.
Nyt jokainen hetki ilman Putinia näyttäytyy yhä erikoisemmalta.
Riippumattomat toimittajat ovat jo alkaneet analysoida valtion tv:ssä ja Kremlin verkkosivuilla viime päivinä esitettyjä kuvia presidentistä. Viimeksi julkaistun materiaalin on väitetty todellisuudessa olleen kuvattu jo paljon aiemmin.
Kun koronaepidemia alkoi jyllätä Euroopassa, Venäjällä oltiin varmoja autoritäärisen järjestelmän paremmuudesta demokratiaan nähden koronaviruksen patoamiseksi.
Mutta kuinka Venäjä selviää epidemiasta, jos kaikesta päättävä henkilö ei pystykään toimimaan tilanteen edellyttämällä tavalla?
Putinin pysyessä taka-alalla ovat Venäjän maakunnat alkaneet julistaa järeitä liikkumisrajoituksia alueilleen.
– Toisaalta niiden täytyy tehdä jotain, jotta ne eivät myöhemmin osoittaudu syyllisiksi kaikkeen. Toisaalta ei ole lainkaan selvää, kuinka vapaasti ne pystyvät tekemään päätöksiä ja millaisia resursseja niillä on siihen, politiikantutkija Fjodor Krašennikov kirjoittaa.
Krašennikov myös muistuttaa, että paikallishallinnolta puuttuu auktoriteetti kansalaisten silmissä, mikä saa venäläiset jättämään noudattamatta heille annettuja kehotuksia.

Myös kolumnisti Konstantin Egger pitää Venäjän hallinnon tilaa vaikeana maan kohdatessa koronaepidemian. Hänen mukaansa presidentin mikromanagerointi, täydellisen lojaalisuuden vaade ammattitaidon kustannuksella, yhteiskunnan syvä epäluottamus ja korruptio vaikeuttavat Venäjän taistelua pandemiaa vastaan.
Presidentti Putinin alkuvuodessa on ollut poikkeuksellisen paljon sekä ennakkoon suunniteltuja että äkillisesti ilmaantuneita haasteita.
Putinin on joutunut perääntymään hänen jatkokautensa mahdollistavan perustuslakiuudistuksen tiukasta aikataulusta, eikä kansalaisten tuki uudistusta kohtaan ole enää tuoreen kyselyn mukaan vankkumatonta.
Myös Venäjän talousnäkymät ovat nyt erityisen synkät. Koronaviruksen lisäksi taloutta painaa ennätysalas pudonnut öljynhinta, joka syö myös ruplan arvoa.
Lisäksi jo kuukausia ennakkoon hehkutettu toukokuinen voitonpäivä on nyt vaarassa lässähtää. Natsi-Saksan kukistamisesta muistuttavien mahtipontisten 75-vuotisjuhlallisuuksien oli suunniteltu kruunaavan Putinin tähänastisen valta-aseman.
Miten yhdellä miehellä riittää voimia kaiken tämän jälkeen kohdata koronavirusepidemia?
Moni kiinnitti huomiota Putinin väsyneeseen ilmeeseen ja kummallisen vinoon istuma-asentoon, kun hän puhui kansalaisille viikko sitten koronatilanteesta.
Kolumnisti Vladimir Demtšikov toivoo, että kysymys oli vain selkäongelmasta johtuvasta väsymyksestä.
– On pahempaa, jos kyse on väsymyksestä nykyistä poliittista järjestelmää kohtaan, joka nojaa yhteen väsyneeseen poliitikkoon, Demtšikov kirjoittaa.
Juttua päivitetty 1.4. klo 14:35 lisäämällä tieto siitä, että Putin pitää ministerikokouksensa etäyhteydellä.
Lue lisää:
Kirjeenvaihtajalta: Venäjä on valjastanut koronaviruksen propagandansa välineeksi